Ieder jaar organiseert het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) de Bodemdierendagen samen met het Centre for Soil Ecology (van NIOO en Wageningen UR). Tijdens deze dagen zoeken honderden mensen in tuinen, op balkons en op schoolpleinen naar allerlei soorten bodemdieren. Met deze waarnemingen kan het bodemleven in de Nederlandse dorpen en steden bekeken en vergeleken worden. Ook wordt door de Bodemdierendagen duidelijk waar nog verder onderzoek nodig is.

 

Bodemdierendagen in 2019
In 2019 heeft het initiatief een speciale editie: de feestelijke 5e editie! Van donderdag 26 september tot en met zondag 6 oktober kan iedereen weer meehelpen en ontdekken welke bodemdieren er in eigen tuin, in het park om de hoek of op je balkon, groendak en schoolplein leven. Zo komt de organisatie te weten hoe het met het bodemleven gaat.

 

Het belang van bodemdieren
De bodemdieren hebben een belangrijke taak: ze houden onze omgeving gezond, leefbaar en weerbaar. Bodemdieren maken van herfstbladeren weer voedsel voor de planten van volgend jaar, houden de grond gezond en helpen ziekteverwekkers in de bodem af te weren. Kortom, bodemdieren zijn onbekend, maar onmisbaar.


Meer informatie?

Neem dan contact op met Froukje Rienks via f.rienks@nioo.knaw.nl of 06 – 10 48 74 81.

 

Bron: Bodemdierendagen