Stadspark Verticaal nodigt je uit voor een groene, bloeiende movement

Versteende buurten en massief beton tekenen het beeld van de Randstad. Vergroening staat hoog op de beleidsagenda, maar komt moeizaam op gang. Daarom gaat Stadspark Verticaal vandaag van start met een grootse activatie, om stadsmensen zelf het heft in handen te laten nemen. De oproep: bouw mee aan een groener gezicht, door massaal balkons en dakterrassen te transformeren tot bloeiende buitenruimtes.

 

Stel je eens voor: een vrolijk spoor van ontluikende planten en bloemen, kriskras door steden, dat al het grijs verdringt. Saaie en lege buitenruimtes die zijn omgetoverd tot uitnodigende, stylish spots met fladderende vlinders en zoemende bijen. Het klinkt misschien als een droom, maar alle ingrediënten zijn er al: in de 4 grootste steden van Nederland bevinden zich maar liefst 1.000.000 balkons en dakterrassen. Een buitenkans om steden die zo gewenste, groene impuls te geven. Daarom daagt Stadspark Verticaal stadsbewoners uit om samen 20 km² aan planten en bloemen te ontsluiten om het eerste verticale stadspark van Nederland te vormen.
 

Meer dan looks alleen

Opgedirkte buitenruimtes zijn een feestje voor het oog, maar de voordelen van vergroening gaan niet alleen over uiterlijk. Een groenere buurt trekt nieuwe mensen en bedrijven aan. Daarnaast zorgt vergroening voor meer sociale binding, verbetert het menselijk welzijn en heeft het een positief effect op de stadsnatuur. Dat is een niet-te-missen gegeven voor de luchtkwaliteit en waterhuishouding. Het is bijna onvoorstelbaar wat dit allemaal oplevert voor zowel mens als dier.

 

Samen sterk, samen groen

Initiatiefnemer Upperbloom hoopt met de actie een positief zaadje te planten: "Gemeentes hebben vergroeningsplannen in de koker, maar de eerste stap begint bij jezelf. Of je nu met één plantenbak begint of je hele dakterras verbouwt, ieder beetje groen doet wonderen. Ook voor je buren en de lokale biodiversiteit," zegt founder Sam van der Zanden. Laagdrempelige deelname is een belangrijke uitgangspunt voor de plantenservice voor buiten, die ook een circulaire plantenwisselservice aanbiedt. “Balkoniers helpen iedereen met gratis tips en tricks om je balkon groen te maken, online maar ook per WhatsApp en in de stad,” aldus van der Zanden. De vrolijke actie wordt gesteund door partners als Stichting Deltaplan Biodiversiteit Herstel, Rainproof Amsterdam, De Dakdokters en Groene Bouwhekken

 

Aanmelden en direct aan de slag

Je hebt geen groene vingers nodig, alleen frisse zin. Van inwoners tot ondernemers: iedere stedeling kan aanschuiven. Je kunt je aanmelden via de website van Stadspark Verticaal. Daarna word je opgenomen in een overzichtskaart, ontvang je een deelnamecertificaat en toegang tot inspiratie en tips om direct aan de slag te gaan.  

 

www.stadsparkverticaal.nl / @upperbloom