Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Ambitie

Hoe vaak hoor je nog de roep van de grutto of het gezang van de veldleeuwerik? En waar zie je nog een gentiaanblauwtje fladderen? In Nederland verdwijnen planten en dieren in een hoog tempo. Soms merken we het, zoals bij vogels en vlinders, maar het gebeurt ook onzichtbaar, bijvoorbeeld in de bodem en onder water. Deze achteruitgang raakt alles: van piepkleine eencelligen tot insecten, vissen, vogels, zoogdieren, bomen en planten. 

 

 

Lees hier het jaarverslag van Deltaplan Biodiversiteitsherstel over 2023

Biodiversiteit is van groot belang om onze ecosystemen gezond te houden, en daarmee ook onze leefomgeving. Daarom slaan natuurorganisaties, boeren, wetenschappers, banken en bedrijven de handen ineen om biodiversiteit in Nederland weer te herstellen. In 2018 richtten 19 partijen het initiatief Samen voor Biodiversiteit op, om gezamenlijk te werken aan het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Inmiddels zijn bijna 200 partners en supporters aangesloten bij deze beweging. Samen werken ze aan één doel: een rijker en gezonder Nederland. 

Onze aanpak

In Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel werken boerenorganisaties, natuur- en milieuorganisaties, bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen aan herstel van biodiversiteit. Dit doen we door zoveel mogelijk partijen te bewegen zelf een concrete bijdrage te leveren aan het verbeteren van onze biodiversiteit en zich aan te sluiten bij het Deltaplan om van elkaar te leren. Ook werken we vanuit het Deltaplan aan systeemverandering om het herstel van biodiversiteit te versnellen. Doen- leren-beter doen is daarbij ons motto. 

Succesfactoren voor herstel

In het Deltaplan zijn vijf succesfactoren gedefinieerd die het voor grondgebruikers aantrekkelijk maken een bijdrage te leveren aan herstel van biodiversiteit. De vijf succesfactoren zijn: draagvlak en gedeelde waarden, het realiseren van nieuwe verdienmodellen, stimulerende en coherente wet- en regelgeving, nieuwe kennis en innovatie, en gebiedsgerichte samenwerking tussen alle grondgebruikers in een regio. Voor iedere succesfactor heeft het Deltaplan een werkgroep opgezet waarin partners van het Deltaplan deelnemen om kennis met elkaar te delen. Daarnaast zijn er nog drie andere werkgroepen gericht op specifieke thema's, te weten Infranatuur, Monitoring en Biodiversiteit in de bebouwde omgeving.