Skip to main content

Partner

NIOO-KNAW

NIOO-KNAW

Bij het NIOO wordt ecologisch onderzoek verricht op het land, in de bodem en in het water. Leren van de natuur resulteert in bijdragen aan duurzame oplossingen voor biodiversiteitsherstel. Biodiversiteitsherstel vereist inzicht in de wijze waarop wereldwijde veranderingen in landgebruik, klimaat en invasieve soorten met elkaar samenhangen en tot biodiversiteitsverlies leiden. Het doel van het NIOO is het doorgronden van deze complexe interacties en daardoor –samen met eindgebruikers en belangenbehartigers – duurzame oplossingen voor biodiversiteitsherstel te ontwikkelen.

 

Visie NIOO op haar rol bij  biodiversiteitsherstel
Wij dragen bij aan duurzame oplossingen voor biodiversiteitsherstel vanuit een geïntegreerde probleemanalyse. Het gaat dus om oplossingen zoeken voor de complexe problemen van nu en in de toekomst. Nieuwe kennis wordt meteen geïntegreerd in biodiversiteitsherstel. Deze integratie wordt uitgevoerd in samenwerking met beheerders, landeigenaren en beleidsorganisaties. De nieuwe kennis wordt uitgedragen via actieve deelname aan adviescommissies en expertgroepen voor verduurzaming van de landbouw, natuurbeheer en watermanagement. We brengen onze kennis over naar de maatschappij met wetenschapscommunicatie, citizen science, voorlichting, samenwerkingsprojecten en andere op kennisoverdracht gerichte activiteiten naar grondeigenaren, overheden, bedrijven en een breed publiek. Kennisoverdracht vormt de ruggegraat van NIOO-activiteiten in het kader van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel.

 

Expertise bij het NIOO over biodiversiteitsherstel
Bij het NIOO is veel kennis aanwezig over het herstel van biodiversiteit in tal van ecosystemen in het water en op het land. Herstel van de biodiversiteit in sloten, meren, en kustgebieden staat al lange tijd hoog op onze agenda en sinds kort wordt actief deelgenomen aan het meten van de biodiversiteitsontwikkeling van de Markerwadden. Daarnaast wordt bij het NIOO al lange tijd onderzoek gedaan naar de biodiversiteit in de bodem en hoe dat de bovengrondse biodiversiteit stuurt. Door het NIOO-onderzoek is het bij beheerders bekend hoe natuurontwikkeling op voormalige akkers kan worden versneld door middel van grondtransplantatie. Momenteel wordt bij ons ook onderzocht hoe grondtransplantatie kan worden gebruikt om verarmde bodems op gangbare landbouwpercelen van een hogere bodembiodiversiteit te voorzien. Bij het NIOO wordt ook nagegaan hoe de voorgangers van de huidige landbouwgewassen met hun bodemleven omgaan. Daardoor wordt onderzocht hoe met aanpassing van gewaseigenschappen de bodembiodiversiteit kan worden vergroot en de noodzaak tot gewasbescherming kan worden verminderd.

Momenteel worden veel maatregelen op het land en in het water voorbereid om biodiversiteit en het herstel daarvan klimaatbestendig te maken. Daarnaast wordt ook nagegaan wat directe en indirecte gevolgen zijn van klimaatveranderingen voor inheemse soorten en nieuwkomers. Belangrijk voor de verschillende maatregelen is een integrale aanpak van biodiversiteitsherstel op zowel land als in water, omdat deze systemen nauw met elkaar verbonden zijn. Deze integratie wordt onder andere bevorderd door instituutbrede thema’s binnen het NIOO, zoals Restoration Ecology en Global Enviromental Change.

 

Commitment aan het Deltaplan Biodiversiteitsherstel
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) zet zich in voor het ontwikkelen van essentiële nieuwe kennis over het functioneren van gezonde ecosystemen. Daarnaast stimuleert het NIOO het onderzoek in Nederland en daarbuiten. Bijvoorbeeld via de ‘Delta Labs’ van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, waarbij onder andere één living lab wordt geleid. Belangrijk is dat we herstel ook over de land-watergrens heen bekijken. Het NIOO stelt zijn huidige en nieuwe kennis beschikbaar om samen met alle maatschappelijke partners duurzaam biodiversiteitsherstel mogelijk te maken.

 

Meer informatie
Contactpersoon: Geert de Snoo
Emailadres: G.deSnoo@nioo.knaw.nl
Website: www.nioo.knaw.nl