Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Rabobank

Rabobank werkt actief aan duurzame ontwikkeling vanuit haar missie ‘Growing a better world together’. In december 2023 heeft Rabobank haar visie gepresenteerd op de Nederlandse Food en Agri sector. Deze visie bevat een schets van hoe een duurzaam voedselsysteem er in 2040 uit zou kunnen zien. Alex Datema, directeur Food en Agri, zegt hierover: 

Rabobank ziet dat een systeemverandering nodig is voor het behoud van een internationaal toonaangevende en concurrerende agrofoodsector, die produceert binnen de grenzen van natuur en klimaat. Bij voorkeur een scenario waarin sprake is van doelsturing en waarbij true value de basis wordt bij de verwerking van voedsel en groene producten als bloemen en planten. Bij true value worden de kosten en opbrengsten van natuur, klimaat, gezondheid en dierenwelzijn ook meegerekend in de prijs van ons voedsel.” 

Deze visie wordt nu geïmplementeerd in ons financieringsbeleid voor de gehele Food en Agri sector in Nederland. Dit betekent dat duurzaamheid, en daarmee ook biodiversiteit, een structureel onderdeel wordt van het beoordelen en toekennen van financieringen. Daarnaast werken wij wereldwijd via onze Banking for Food-strategie aan de bevordering van duurzame landbouw. Hierin werken we actief samen met bijvoorbeeld WWF en UN Environment en binnen het Climate Smart Agriculture-programma van de World Business Council for Sustainable Development (WBCSD). Ook is Rabobank actief lid van tien Ronde Tafels, waaronder bijvoorbeeld de RSPO (palmolie) en de RTRS (soja).  

 

Commitment aan het Deltaplan Biodiversiteitsherstel
Wij hebben ons commitment aan het Deltaplan geformuleerd als onderdeel van het Deltaplan zelf. De uitvoering is op dit moment gaande. Daarbij focust Rabobank specifiek op de uitrol van de Biodiversiteitsmonitor melkveehouderij, de ontwikkeling van een Biodiversiteitsmonitor voor de akkerbouw, een pilot voor de integratie van biodiversiteitscriteria in de tarifering in Drenthe, en de integratie van het thema biodiversiteit in de criteria voor risico en tarifering bij de financiering van (agrarische) zakelijke klanten. Dit commitment is als volgt:

 

Vanaf 2021 beloont de Rabobank boeren via een publiek-private samenwerking voor hun biodiversiteitsprestaties met een rentekorting op nieuwe en bestaande leningen. Deze prestaties zijn meetbaar met de Biodiversiteitsmonitor. In 2021 heeft Rabobank biodiversiteitsprestaties volledig geïntegreerd in het risicomanagement van de door haar gefinancierde melkveehouders en akkerbouwers.

 

Dit commitment draagt bij aan de volgende thema's van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel

  • Het creëren van draagvlak en gedeelde waarden;
  • Verdienmodellen voor grondgebruikers;
  • Stimulerende en coherente wet- en regelgeving;
  • Kennis, innovatie en educatie;
  • Samenwerken op gebiedsniveau.

 

Meer informatie
Contactpersoon: Jildau Boerma
Emailadres: Jildau.Boerma@rabobank.nl
Website: www.rabobank.nl