Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

BeeTotems for RefuBees

Wilde bijen hebben het moeilijk op het Nederlandse platteland, door vervuild grond- en oppervlaktewater door pesticiden gebruik, het gebruik van monoculturen en de vernietiging van nestgelegenheid. De wilde bij is een vluchteling geworden die onderdak en eten nodig heeft: de RefuBee. Steden zijn bij uitstek plekken om deze vluchtelingen op te vangen. Daarom moeten we dringend leefbare situaties creëren om verder uitsterven van wilde bijen te voorkomen en zo gelijk de biodiversiteit in de stad te verbeteren.

Kunstproject BijenTotems for RefuBees biedt hier een oplossing voor. Het is een interdisciplinair kunstproject dat sociologische, ecologische en educatieve elementen combineert door middel van sculpturen, 3D printing technieken, performatieve events en wetenschappelijk ecologisch onderzoek. Er zit een groot participatief element aan: wijkbewoners kunnen een Totem adopteren en er gezamenlijk voor zorgen. BijenTotems for Refubees is bedacht en uitgevoerd door kunstenaar Hans Kalliwoda. Hans Kalliwoda is mede-directeur van het TUDelft Urban Ecology & EcoCities Lab, waar momenteel een internationaal consortium van specialisten uit de ecologie-afdelingen, waaronder van de TUMünchen en UABarcelon, wordt opgezet.

Foto: Rodolfo Vejar

BijenTotems zijn circulaire, levende kunstobjecten, gevuld met bloemen en planten. De tijgerwormen in het midden van de totem worden gevoed met organisch afval door buurtbewoners, die de totem in hun wijk kunnen adopteren, en zorgen voor een hoogwaardige natuurlijke meststof waar de planten en bloemen op groeien. De BijenTotems zijn toprestaurants voor wilde bijen: het kwaliteitsvoedsel, door de hoogwaardige nectar en pollen, zorgt voor een grotere groei en betere weerstand van de nieuwe generatie bijen. Elke totem is gewijd aan een andere wilde bij met haar eigen plantvoorkeuren. Een 3D-sculptuur van deze bij schittert op deze BijenTotem, een specimen van Naturalis dat 12.500 keer is uitvergroot.

De eerste totem is op 27 augustus geplaatst op de Palmgracht in Amsterdam. Het doel is om uiteindelijk 104 totems in heel Amsterdam te plaatsen. Het project wordt ondersteund door Rijkswaterstaat (Ministerie van Infrastructuur en Milieu), de provincie Noord-Holland, het Prins Bernhard Cultuur Fonds, gemeente Amsterdam (Oost, West, Centrum), Stichting DOEN, TUDelft, het GWL-terrein, De Alliantie, ABC Alliantie West, Groen en Doen, het Fonds voor Oost, ANMEC, NME, DiNArDa e.V. (Uni Darmstadt), HB | 3D bv, 3D Orbit, De Tuinakker en Veldtwerk.

Meer weten?
Neem dan contact op met Simon via Simon@artifex.nu
Website: www.refubees.org
-
+
-