Skip to main content

Gevouwen Oevers

Dit project is een meerjarige pilot om van het Nieuwe Meer bij Amstelveen een ecologische ‘long’ te maken door de oevers te vouwen of rimpelen en zo de biodiversiteit te boosten, het water te zuiveren (KRW) en mogelijkheden voor recreatie te maken. Daar is in Nederland met zijn liniaal cultuur veel biodiversiteit winst te halen. Een antropocene verandering, de ‘producten’ cultuur van de mens moet biologiseren is onze mening. En dat doen we met een complete organisatie en nieuw materiaal waar overal in de wereld nu mensen mee aan het experimenteren zijn.


We hebben een heel innovatieve techniek bedacht om als ware een soort lego, drijvende honigraat matrixen op het water te kunnen maken, in elke gewenste vorm. We werken met mycelium, zwamvlok, het netwerk van een witrotschimmel wat we mengen met organisch rest materiaal. De hyfen, rhiza (wortels van de paddenstoel) plakken vezels aan elkaar. Na droging heb je dan een soort piepschuim of zacht spaanplaat met een mooie witte huid. We maken hexagrammen met een open structuur zodat golven er meer door heen afvloeien dan erop botsen. Het zijn artificiële rietzudden, het OudHollands drijfland, maar dan opnieuw uitgevonden: Nieuw Neder Land. Als de wortel massa in het water 3m bereikt is er genoeg drijfvermogen om erop te lopen. We werken van uit Symbiose. Riet filtert nitraat en fosfaat en schimmels zuiveren juist medicijn resten die in kleine hoeveel heden al giftig zijn.

Het project werkt met Citizen Science. Het is een bewonersinitiatief met veel kennis en kunde, samen met hulp van mycelium specialisten. We zetten nu een eigen mycelium maakplaats op met een productiefaciliteit en werken met bedrijfsleven en kennisinstellingen en overheden samen. We zijn een groot ateliers bedrijvencomplex met kennis en betrokkenheid met onze mooie omgeving.

We hebben een kleine openbare testlocatie aan de ringvaart op het complex Nieuw en Meer. Het grote werk gaat in de toekomst plaatsvinden bij vereniging de Oeverlanden blijven. We staan open voor mensen die mee willen doen of willen komen kijken! We worden ondersteund door Waterschap Rijnland, gemeente Amsterdam, stichting Nieuw en Meer, vereniging Oeverlandenblijven, stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland, Nieuw West en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Meer weten?
Neem dan contact op met Erik Hobijn erikhobijn@gmail.com

-
+
-