Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Heemtuin Stroinkshof

De Heemtuin Stroinkshof (werktitel) is een initiatief van de bewoners van de Assinklanden nr 1 t/m 13. Inheemse planten, voorjaarsbolletjes, heesters en (vruchten)boompjes, alles geschikt voor kleigrond en volle zon, zijn geplant over een strook van ca 35 x 5 meter. Onderdeel ervan vormt een wadi, die naast de strook ligt. Doel is om de biodiversiteit te verhogen en zo een klein, maar leefbaar en levensvatbaar ecosysteem te creëren voor insecten, vogels en kleine zoogdieren.

De totale tuin bestaat uit drie elementen: de wadi, de heemtuin en de daaraan grenzende wilde bloemenstrook in het gemeenteplantsoen aan de andere kant van het hek.
De wadi is in 2021 gegraven en ingezaaid. Deze is dit jaar tot volle wasdom gekomen met oa. grassen, jonge wilgen en Lisdoddes.

De Heemtuin, een strook van 35 x 5 meter ligt tussen de wadi en genoemd gemeenteplantsoen in. De aanleg van de heemtuin begon dit voorjaar en is vooral mogelijk gemaakt dankzij sponsoring door een lokaal tuincentrum die ons van biologische geteelde inheemse plantjes voorzag. Deze werden geselecteerd op grond van standplaats (zon en kleigrond) en kleur. Bij het plaatsen is rekening gehouden met een goede verdeling van hoogteverschillen. In de tuin stonden al vier kleine vruchtenboompjes, verdeeld over de ruimte. Daaraan zijn dit jaar op de kopse kanten van de tuin en halverwege nog kleine boompjes en meerdere heesters toegevoegd. Om structuur en body aan de tuin te geven.

Door de droogte en hitte van afgelopen zomer heeft niet alles het gered, maar een struikrovers actie van de gemeente heeft onlangs voor nieuwe aanwinsten gezorgd. Inmiddels hebben we ook de aanzet gegeven voor een looppad door de heemtuin. Die willen we met inheemse houtsnippers opvullen. En er zouden nog meer bomen en heesters aangeplant moeten worden. De tuin raakt nu in de zomers nog oververhit door te weinig schaduw. De kleigrond moet wat losser van structuur worden. Dat doen we met koffiedik van de overburen (het Stroinkshuis) maar een laag wit zand zou het ook prima doen.

We zijn er dus nog niet. Het is een lange en moeizame weg, waarbij het ook soms opboksen is tegen de gangbare esthetische opvattingen van de jongere medebewoners die alles graag strak en netjes willen en moeite hebben met verdorde stengels en plantjes die te lijden hebben van hitte en droogte. Dat strak en netjes en mooi niet altijd 'goed' betekent, dat is iets waar zij en ook de woningbouwvereniging nog erg aan moeten wennen.
Hopelijk komt de heemtuin volgend jaar tot volle wasdom, ontstaat er een goed evenwicht en gaat iedereen 'm prachtig vinden.

Meer weten?
Neem dan contact op met Alice Snijders ( CLM Onderzoek en Advies BV ) ablok@clm.nl

-
+
-