Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Indische Buurt Noord Groener

Het vergroenen van een sterk versteende stadswijk op basis van een ambitie- en inspiratiedocument opgesteld door de Werkgroep Groen, bestaande uit o.a. bewoners, een kweker en een landschapsarchitect. In samenwerking met welzijnsorganisatie Dock en kennisinstelling Van Hall Larenstein. Doel is het realiseren van meer biodiversiteit op schaal van de buurt en de stad. De gerealiseerde waarde wordt gemonitord door studenten Toegepast Ecologie. Het levert belangrijke informatie op voor het effect van dergelijke ingrepen.
De Indische Buurt in Haarlem Noord is een typisch versteende stadswijk. Door de ligging langs het Spaarne, tussen enkele ecologische verbindingszones zoals de Jan Gijzenvaart, de Hekslootpolder (ecologische hotspot) en het Schoterbos (een gebied met hoge ecologische waarde), is de de potentie voor groen enorm groot. Op basis van twee ecologische onderzoeken door studenten Toegepaste Ecologie van Van Hall Larenstein heeft landschapsarchitect en buurtbewoner Bieke Van Hees in opdracht van de Werkgroep Groen een uitgebreid ambitie- en inspiratiedocument voor het vergroenen van de hele wijk opgesteld. Hierin zijn per (type) locatie de mogelijkheden om te vergroenen benoemd.
Onze ambitie is gekend bij de gemeente Haarlem en wordt ook ondersteund door het beleid. Echter een concreet plan ontbreekt maar ligt hiermee klaar.

Het resultaat is een inspirerend en onderbouwd pilotproject.
Op schaal van de buurt vormen de ingrepen belangrijke stapstenen in het ecologisch netwerk van Haarlem. Niet alleen bieden plantvakken voedsel voor bijen en insecten maar ook een schuilplaats. Door de soorten op de juiste manier te kiezen (bv. zodat ze van het vroege voorjaar tot het late najaar bloeien) hebben ze maximaal effect. Door te monitoren hoeveel soorten we na aanleg waarnemen, genereren we bovendien ook waardevolle kennis over het effect van deze ingrepen.

Op schaal van de gemeente Haarlem (en van andere steden) kan de pilot een belangrijk en inspirerend voorbeeldproject zijn. Het laat zien welke kwaliteit samenwerkende bewoners, met de juiste ondersteuning, kunnen leveren en wat het effect is op de biodiversiteit. Het is een middel om ook in andere wijken op een onderbouwde manier aan de slag te gaan.

Meer weten?
Neem dan contact op met Bieke van Hees groen@wibn.nl Website: wibn.nl  Instagram: @IBN_groener 

-
+
-