Skip to main content

Supporter

Doornik Natuurakkers

Doornik Natuurakkers

Wij zijn natuurboeren op gronden langs de Waal, aan beide kanten van de dijk, tussen Bemmel en Nijmegen. Binnendijks combineren wij vanaf 2010 biologisch-dynamische graanteelt met bescherming en herstel van akkervogels. We begonnen daarmee op 15 hectares, die wij in beheer kregen van Park Lingezegen. Kort daarop werd dit areaal uitgebreid tot 35 hectares en volgde een uitbreiding met ruim 30 hectares weiland in aangrenzende uiterwaarden. Sindsdien leggen wij ons ook toe op weidevogelbescherming. Op dit moment omvat ons areaal ongeveer 100 hectares.

Met dit alles is veel meer werkelijkheid geworden dan we hebben kunnen dromen. Doornik Natuurakkers groeit uit tot een rijk en veelzijdig landschap waarin natuurdoelen, vogelbescherming en natuurbeleving hand in hand gaan met agrarische activiteiten én met  het kracht bijzetten aan de ontwikkeling van meer natuurlijke  vormen van landbouw  in de provincie Gelderland en verder. Deze samenhang vormt bij ons een belangrijk principe. Wie weet wat dit ons allemaal nog brengt.

 

Waarom vindt Doornik Natuurakkers biodiversiteitsherstel zo belangrijk?
De biodiversiteit op het boerenland is de afgelopen halve eeuw dramatisch achteruitgegaan.  Daarom waren we blij dat we een bijdrage konden gaan leveren aan herstel. Na een aanloop van enkele jaren heeft de natuur ons elk seizoen rijkelijk beloond met nóg meer pracht. Dat veel mensen daarvan genieten, inclusief wij zelf is óók belangrijk.    

 

Hoe werkt Doornik Natuurakkers aan biodiversiteitsherstel?
Wij werken aan biodynamische landbouw met een overvloed aan heggen, akkerranden en  andere natuurlijke elementen, zoals bos en overhoekjes. Voor onze weidevogels ontwikkelen we vooral kruiden- en insectenrijk grasland. De essentiële basis van onze werkwijze leerden wij vooral van Mark Shepard, die als uitganspunt heeft: neem waar wat de natuur doet en probeer dat te imiteren. Deze basis bracht ons een dankbaar leerproces, dat nooit ophoudt. 

Wij boeren biologisch-dynamisch. Met het hoofd en het hart en in harmonie met de natuur proberen wij onze bijdrage te leveren aan de productie van gezond voedsel. Vrienden, collega’s, studenten en onderzoekers, velen helpen ons daarbij. Onze overvloed komt tot uitdrukking in de 71 soorten broedvogels die wij tot nu toe telden, waarvan er 20 op de rode lijst staan. Het meest trots zijn we op de onze patrijzen, die op onze velden jaarlijks met 3-4 koppels jongen grootbrengen. Van de planten noemen we de uiterst zeldzame naaldenkervel en de akkerboterbloem, die spontaan opkwamen in onze randen. Van de oogst van onze  diverse oude graanrassen, zoals Rode emmer en Hoosterhof spelt wordt brood gebakken in de regio Nijmegen.

 

Meer informatie
Contactpersoon: Louis Dolmans
Emailadres: l.dolmans@wxs.nl
Website: www.doorniknatuurakkers.nl