Skip to main content

Supporter

Duurzame Gronden Nederland

Duurzame Gronden Nederland

Korte omschrijving van de organisatie:
Duurzame Gronden Nederland (DGN) staat voor gezond, vraag gestuurd, lokaal voedsel rechtstreeks voor de Nederlandse burgers. Wij zetten ons in voor lokale voedselproductie in balans met bodem, natuur, dier en mens volgens de principes van permacultuur. Duurzame Gronden Nederland staat ook voor duurzaam, zelfstandig, leuk en veilig wonen in een natuurlijke omgeving. Deze twee combineren we op locaties van 25 hectare land in Nederland.

De stichting wil zo samen met de regionale coöperaties de kwaliteit van de Nederlandse bodem verbeteren, door het aanplanten van een grote diversiteit aan gewassen. Hierbij wordt op iedere locatie permacultuur toegepast om zo de biodiversiteit te vergroten. Daarnaast pakken we het woningtekort op een duurzame wijze aan, door het bouwen van houtskeletbouw woningen. Natuurlijk wonen voor burgers, in alle leeftijdscategorieën, maar zeker voor burgers in onze samenleving die niet in aanmerking komen voor een reguliere koop- of huurwoning, zoals starters, ouderen en hulpbehoevenden

 

Waarom vindt Stichting Duurzame Gronden Nederland biodiversiteitsherstel zo belangrijk?
In de afgelopen decennia is het gebruik van grond drastisch veranderd. We zien een forse toename in permanent grasland en bebouwd terrein. Daar tegenover staat dat de hoeveelheid grond met een natuurfunctie, zoals bos, moeras en duinen, enorm is afgenomen. Het is dus tijd voor een andere, duurzame aanpak!

 

Hoe brengt Stichting Duurzame Gronden Nederland biodiversiteitsherstel in de praktijk?
Duurzame voedselproductie volgens de principes van permacultuur, betekent productie naar behoeften aan divers en natuurlijk geproduceerd voedsel. Denk hierbij aan brood, groenten, knolgewassen, kruiden, kiemgroenten, eieren, melk, vleeswaren, fruit en noten, rechtstreeks van de boer naar de consument (Farm2Fork). Er worden minder volumes geproduceerd, maar wel meer divers en natuurlijk voedsel rechtstreeks voor de consument. Door de diversiteit aan gewassen die worden geteeld op een relatief klein oppervlak, stimuleren wij herstel van biodiversiteit. Bedrijven die produceren volgens de permacultuur strategie kunnen al vanaf 12 maanden kostendekkend zijn, en na 5 jaar de investeringen terug hebben verdiend en winstgevend zijn. Dit terwijl ze tegelijkertijd de biodiversiteit stimuleren. Een win-win situatie, want er is zowel economische als ecologische winst!

 

Meer informatie?
Contactpersoon: Marco Gravesteijn
Emailadres: marcogravesteijn@duurzamegronden.nu
Website: www.duurzamegronden.nl