Supporter

Stichting Hoopheggen

Stichting Hoopheggen

Zoveel mogelijk heggen planten met zoveel mogelijk mensen! Dit is waar wij ons met Stichting Hoopheggen voor inzetten. En dit alles met maar één doel een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Heggen vormen verbindingen voor dieren in het landschap en verbinden mensen wanneer we ze samen aanplanten.

 

Waarom vindt Stichting Hoopheggen biodiversiteitsherstel zo belangrijk?
De biodiversiteit gaat achteruit. Meer dan 80% van de Europese landbouwgewassen en wilde planten heeft bestuivers, zoals bijen, nodig om vrucht en zaden te kunnen dragen. Nederland telde ooit meer heggen per vierkante kilometer dan Groot-Brittannië. Alleen zijn we in Nederland wat ijveriger geweest met ze weg te halen. Insecten die rond heggen leefden, zijn afgenomen met 80%. Vogels die op en rond heggen leven zijn met 60% afgenomen sinds begin 20e eeuw (bron: Sovon). En er zijn nog soorten die met uitsterven bedreigd zijn. Zonder een robuuste biodiversiteit kan de mens niet overleven.

Het versterken van de biodiversiteit lijkt een erg groot doel voor één ieder van ons, maar wanneer we allen een kleine bijdrage leveren, kunnen we ver komen. Bijvoorbeeld door te doen! De heggies van Hoopheggen, bestaande uit vrijwilligers en donateurs van alle leeftijden, planten heggen. Samen met iedereen die aan wil sluiten. We doen dit op een luchtige, positieve manier, vol hoop. Na een plantochtend, zie je direct resultaat van je inspanning. Je kunt het verschil maken!

 

Hoe werkt Stichting Hoopheggen aan biodiversiteitsherstel?
Met geld van donateurs kopen we inheems plantgoed en financieren we 50% van heggen. De heggeneigenaar betaald de andere helft. We planten de heggen gezamenlijk aan en adviseren in het onderhoud en instandhouding. Ons streven is komend seizoen zeker 10 km te planten met veel mensen. Er hebben zich voor komend plantseizoen (van november tot maart) al weer veel grondeigenaren gemeld die plek hebben voor een heg.

Via sociale media, zoals Instagram en Facebook delen we onze acties, de resultaten en de wensen om locaties, vrijwilligers en geld aan een steeds groter groeiende groep heggies.

Daarnaast zijn we actief op scholen om met kinderen te planten en uitleg te geven en geven we presentaties aan bedrijven, groene clubs, provincies en alle andere doelgroepen die ons helpen om zoveel mogelijk heggen aan te planten met zoveel mogelijk mensen.

 

Meer informatie
Contactpersoon: Jantine Schinkelshoek
Emailadres: jijbent@hoopheggen.nl
Website: www.hoopheggen.nl