NK Tegelwippen dit jaar in meer dan 30 gemeenten

Dinsdag 30 maart gaat het jaarlijkse NK Tegelwippen van start. Minimaal 25 gemeentes gaan de strijd met elkaar aan wie de meeste tegels kan wippen. De uitdaging is: wie verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? Met een gezond portie rivaliteit biedt deze competitie een ludiek alternatief voor (door corona) nog onzekere sportcompetities. Maar er is ook een belangrijker, gemeenschappelijk doel. Wanneer in heel Nederland tegels plaats maken voor gras, bloemperken en geveltuinen, maken we samen onze onze steden en dorpen meer klimaatadaptief en biodivers. Aanmelden en deelnemen aan het NK kan via nk-tegelwippen.nl 

 

Tegels wippen in heel Nederland

Het NK Tegelwippen wordt voor de tweede jaar op rij georganiseerd en vindt plaats in tenminste 30 gemeenten. Bevestigde derby’s zijn onder andere tussen Amsterdam en Rotterdam, Leeuwarden en Groningen en Breda en Tilburg. Ook Utrecht, Arnhem, Haarlemmermeer, Oosterhout, Diemen en Tiel hebben zich al aangemeld voor het NK. Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen heeft er ook zin in: “Ik kijk erg uit naar het NK Tegelwippen. Tegels vervangen voor groen is een manier om ons land aan te passen in tijden van klimaatverandering. Groen werkt als een spons en koelelement tegelijk.”. 

 

Wie wint dit jaar de Gouden Tegel?

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: elke maand worden door de vakjury de Wippers van de Maand uitgekozen. Al deze Wippers zijn genomineerd voor de grote publieksprijs die begin oktober wordt uitgereikt. 

 

“De rivaliteit tussen gemeenten is natuurlijk leuk, maar we doen het uiteindelijk om heel Nederland zo groen mogelijk te maken. Wippen is belangrijker dan winnen. ”
- Eva Braaksma (Frank Lee), mede-initiatiefnemer van het NK Tegelwippen

 

In twee jaar meer klimaatbestendig en biodivers

De competitie maakt deel uit van een reeks activiteiten die de komende twee jaar plaatsvinden, georganiseerd door een groot aantal groene organisaties. Zij slaan de handen ineen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen – samen met bewoners. 

 

Het NK Tegelwippen 2021 wordt gesterkt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ons Water, Rotterdams WeerWoord en Amsterdam Rainproof. Het is een concept van activatiebureau Frank Lee en collectief Dus Wat Gaan Wij Doen.