Podium en Uitgeverij Zwijsen leren kinderen in het basisonderwijs over biodiversiteit

Speciaal voor kinderen in groep 5 en 6 van het basisonderwijs hebben Podium Bureau voor educatieve Communicatie, educatieve uitgeverij Zwijsen en projectbouwmarkt HORNBACH het initiatief genomen om een gratis digitaal lespakket te maken over biodiversiteit in het algemeen en insecten en andere kleine beestjes in het bijzonder.

Leerkrachten en ouders weten het al langer: veel kinderen zijn gefascineerd door insecten en kleine beestjes. Ze maken nieuwsgierig. Waar gaan die kleine beestjes naartoe? Wat doen ze eigenlijk? En waarom zijn ze zo belangrijk voor onze natuur? Over insecten vallen veel bijzondere verhalen te vertellen. Over bekende insecten zoals lieveheersbeestjes en vlinders, maar zeker ook over minder bekende insecten, zoals de sluipwesp en de oorworm. Nu onze biodiversiteit onder druk staat is het meer dan ooit van belang onderwijs aan te haken en oplossingsgerichte lessen aan te bieden aan leerkrachten en leerlingen.

Breng leven in je tuin
Het gratis lesmateriaal Breng leven in je tuin voor groep 5 en 6 bestaat uit een werkblad, handleiding, informatieblad, creatieve doe-opdracht en een buitenactiviteit. Ook krijgen kinderen tips hoe ze hun eigen tuin, balkon of de schooltuin aantrekkelijk kunnen maken voor insecten. Voor ouders staan er op de site praktische tips.

Bekijk het lesmateriaal

 

Doorlopende leerlijn
Het uiteindelijk doel is om alle leerlingen in het basisonderwijs te leren over biodiversiteit en ze het belang van insecten en andere kleine beestjes te laten ontdekken. Om deze ambitie te realiseren moet het lesmateriaal voor groep 5 en 6 worden doorontwikkeld tot een doorlopende leerlijn voor groep 1 tot met 8. Op deze manier leren leerlingen gedurende hun hele schoolperiode in elke groep over een aantal voor hen nog onbekende insecten.

Partners gezocht
Om bovenstaande missie te volbrengen zijn Podium en uitgeverij Zwijsen op zoek naar organisaties die educatie over biodiversiteit als noodzaak zien. Ze zijn zowel op zoek naar partners die het huidige lesmateriaal willen aanbieden binnen hun netwerk, als partners die een (financiële) bijdrage willen leveren aan het doorontwikkelen van het lesmateriaal tot een doorlopende leerlijn voor alle groepen van het basisonderwijs.

Wilt u zich verbinden aan dit project of wilt u meer informatie hoe u het lesmateriaal kunt inzetten? Neem dan contact op met Frederiek de Vries Robbé (devriesrobbe@podium.nl) of Ingrid van Veen (i.v.veen@zwijsen.nl).