Skip to main content

Uitstapje: Biologische boerderij & traditionele molens

Op 13 april maakte het team van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel een uitstapje om duurzame initiatieven in de praktijk te zien. Zo heeft de boerderij de Hooilanden in Bennekom de omschakeling gemaakt van traditioneel boeren naar biologisch. In de molen 'Op hoop van beter' in Ingen wordt al sinds 1893 meel gemaakt door middel van windkracht.

 

Biologische Boerderij de Hooilanden

In de ochtend vertrokken we naar boerderij de Hooilanden in Bennekom. Boerin Floor vertelde ons over hoe zij sinds 2004 de traditionele boerderij langzaam hebben omgeschakeld naar biologisch, en welke uitdagingen ze daarbij tegen zijn gekomen. Het zorgen voor hun koeien en het samenwerken met de natuur is hun grootste en meest leerzame uitdaging. De natuur en de menselijke maat vormen daarbij hun belangrijkste uitgangspunten. 

Lees meer over Boerderij de Hooilanden

Molen 'Op Hoop van Beter' 

Na een heerlijke lunch begaven we ons naar de Molen 'Op hoop van Beter' in Ingen. Molenaar Emiel leidde ons rond in de molen, die stamt uit 1893. De gemeente Lienden heeft de molen voor het symbolische bedrag van 1 gulden overgedragen aan Stichting Vrienden van de Ingense Molen, en het jaar daarop wordt de restauratie gestart. Nog steeds wordt hier dagelijks meel gemaakt. Momenteel produceert de molenaar zo'n 800 kilo meel per week voor menselijke consumptie, en dat allemaal op windkracht! 

Lees meer over de molen