Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Instrumenten voor groenblauwe dooradering

Landschapselementen zoals onbemeste randen en houtsingels langs sloten zijn goed voor de waterkwaliteit en zijn aantrekkelijk voor vogels, wilde bijeen en vlinders. De aanleg van nieuwe landschapselementen biedt kansen voor de invulling van de grote opgaven die in het landelijk gebied een plek moeten krijgen. Daarom is de doelstelling opgesteld om in 2050 10% van het landelijkgebied werr van deze landschapselementen te voorzien. Om deze doelstelling te kunnen halen is het belangrijk het landschap ook weer onderdeel wordt van het landbouwbedrijf, waarbij het natuurlijk dan ook een bijdrage levert aan de verdienvermogen van het bedrijf.

Het rapport 'Doordacht Dooraderd - instrumenten voor groenblauwe dooradering' bevat de samenvattingen van verschillende deelrapporten waarin mogelijke financiële- en beleidsinstrumenten die een bijdrage kunnen gaan leveren aan GBDA. De deelrapporten zijn hieronder te vinden.

 

toggle

Ruimtelijke kwaliteit gaat over de balans tussen functionaliteit, esthetiek en duurzaamheid in de inrichting van onze leefomgeving. Het programma Mooi Nederland helpt om die kwaliteit te waarborgen en te verbeteren. Een aspect daarvan is groenblauwe dooradering. In de handreiking ‘Groenblauwe dooradering’ worden de mogelijkheden voor het versterken van groene en blauwe landschapselementen verkend. De handreiking biedt daarvoor duidelijke handvatten gebruikt kunnen worden voor het uitwerken van groenblauwe dooradering. 

 
toggle

In Nederland zijn de afgelopen decennia veel, overwegend kleine projecten gerealiseerd die een bijdrage hebben geleverd aan de groenblauwe dooradering. De financiering kwam en komt van Europese, provinciale en gemeentelijke regelingen en regelingen van waterschappen. De ervaring leert dat deze regelingen niet altijd aantrekkelijk genoeg zijn voor agrariërs om aan de slag te gaan. 

In de notitie 'Een subsidieregeling voor een impuls van groenblauwe dooradering in het agrarisch gebied van Nederland' worden de belangrijkste regelingen benoemd die meerdere vergoedingscomponenten kennen. Op basis van de analyse van diverse regelingen is een format uitgewerkt voor een subsidieregeling voor groenblauwe dooradering in Nederland die aantrekkelijk moet zijn voor particuliere grondeigenaren en agrariërs.

 

toggle

De realisatie van groenblauwe dooradering heeft een impuls nodig, omdat de bestaande aanpak, om diverse redenen, tot onvoldoende resultaat leidt. Een van de opties is het aanbesteden van de aanleg van groenblauwe dooradering door overheden. Overheden kunnen een opdracht in de markt zetten, onder grondeigenaren in een bepaald deelgebied, en hen uitdagen een inschrijving in te dienen. 

toggle

Er zijn grote opgaves in het landelijk gebied. Er staan veel bedrijfsgebouwen bij agrarische bedrijven leeg en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen, er zijn ambitieuze doelen op gebied van natuur, water en klimaat en er is een grote behoefte aan betaalbare woningen. Een optie om invulling te geven aan de leegstand, de financiering van de doelen op gebied van natuur, water en klimaat en de woningbouwopgave is om meer mogelijkheden te scheppen voor bijvoorbeeld een nieuwe invulling van vrijkomende agrarische locaties.

toggle

Agrarische bedrijven (veelal melkveebedrijven) gaan komende jaren, ingegeven door beleidsopgaven, de economische situatie of stoppersregelingen, veranderen van bedrijfsvorm of stoppen met de huidige agrarische activiteiten. Hierbij zal naar verwachting agrarische grond vrijkomen waar een andere functie voor gezocht moet worden. Een toekomstbestendig landelijk gebied vraagt om flexibiliteit, verwevenheid en veerkracht van functies. De balans van elementen en functies is de basis van het Landgoedmodel en staat voor een lange traditie van landgoederen die op deze manier de tand des tijds hebben doorstaan.

toggle

Als een agrariër vrijwillig een landschapselement aanlegt, is dat landschapselement dan gewoon een agrarisch onderdeel van zijn agrarisch bedrijf of wordt dat ineens ‘natuur’, een ‘houtopstand’ of leefgebied van beschermde planten- en dierensoorten? Kan het nieuwe groen wel aangemerkt worden als vrij groen? Dat was de vraagstelling in het rapport ‘Nieuw groen = Vrij groen’ uit 2005 van juristen van de Universiteit van Tilburg. Nu we in Nederland het streven naar 10% groenblauwe dooradering gaan oppakken, is deze kwestie relevanter dan ooit.

toggle

Agrariërs staan voor een uitdaging: ze hebben de primaire opgave om hun agrarische bedrijfsvoering rendabel te houden,
terwijl tegelijkertijd van hen gevraagd wordt een bijdrage te leveren aan allerlei maatschappelijke opgaven. Ze zoeken daarbij vaak naar integrale op de bedrijfsvoering toegesneden oplossingen, maar krijgen vanuit allerlei loketten ondersteuning, advies en subsidies aangeboden die vaak zijn gericht op één probleem. Zou één loket hiervoor niet simpeler zijn?