Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Beleid

Als agrarisch ondernemer kunt u helpen de biodiversiteit te herstellen en versterken. Dit doet u door landbouw en natuur samen te laten werken. RVO heeft op een rij gezet welke welke subsidies en regelingen u kunnen helpen om de biodiversiteit te verbeteren.  

toggle

Het Europese beleid speelt een belangrijke rol in het vormgeven van duurzame landbouwpraktijken en verdienmodellen voor agrarische ondernemers. Via subsidies, richtlijnen en regels stimuleert de Europese Unie (EU) landbouw die niet alleen economisch rendabel is, maar ook bijdraagt aan milieudoelen zoals biodiversiteit, bodemgezondheid en waterkwaliteit. Twee belangrijke pijlers van dit beleid zijn het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) en de mededingingsregels die samenwerken in duurzaamheid mogelijk maken.

 

Agrarisch natuurbeheer (ANLb)

Per 1 januari 2016 is het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) ingevoerd. De kern hiervan is een leefgebiedenbenadering voor (dier)soorten van internationaal belang op basis van een collectieve, gebiedsgerichte aanpak. Het ANLb gaat uit van effectief en efficiënt agrarisch natuurbeheer (meer natuurwinst), een collectieve, gebiedsgerichte aanpak en –verantwoordelijkheid. De subsidie wordt mede gefinancierd door Europa. Dit stelt voorwaarden aan de uitvoering van het ANLb (EU-conforme uitvoering).

Lees meer op de website Agrarisch Natuurbeheer (ANLb) - BIJ12 of BoerenNatuur

 

Mogelijkheden binnen mededinging

Landbouwers die gaan samenwerken met als doel om duurzaamheid te bevorderen zijn gehouden aan de concurrentieregels (mededinging). De ACM heeft de mogelijkheden die deze regels bieden voor samenwerking in een leidraad gezet. 

toggle

GLB-kennisvoucher cursus over duurzame landbouw
Met deze voucher kunt u subsidie krijgen voor cursussen over duurzame landbouw. U leert hoe u uw bedrijf natuurvriendelijker kunt maken, bijvoorbeeld door biodiversiteit te bevorderen of de bodemgezondheid te verbeteren.

Kwaliteitsimpuls natuur en landschap (SKNL):
Deze regeling helpt bij het verbeteren van natuur en landschap op uw boerenerf. Denk aan het aanleggen van bloemrijke akkerranden, houtwallen, poelen en andere groene elementen. Dit draagt bij aan meer biodiversiteit. Voor de maatregelen die u neemt, kunt u investeringssubsidie krijgen.

Eco-regeling binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)
U kunt subsidie krijgen voor activiteiten die goed zijn voor de biodiversiteit en de kwaliteit van water, bodem en lucht. Dit doet u bijvoorbeeld door een natte teelt of een stikstofbindend gewas te telen. De premie uit de eco-regeling voor 2024 is inmiddels gesloten, maar in 2025 is er weer een aanvraagperiode. 

Regeling Groenprojecten
Bent u ondernemer of projectbeheerder en zoekt u steun voor uw duurzame project, bijvoorbeeld een project dat goed is voor de biodiversiteit? Via de Regeling Groenprojecten kunt u bij uw bank of beleggingsinstelling een groenverklaring aanvragen. Met deze verklaring krijgt u een lening tegen een lagere rente dan de rente op de markt.

Subsidie voor natuur- en landschapsbeheer
Biologisch boeren gaat goed samen met natuur- en landschapsbeheer. Via deze regelingen kunt u daarvoor subsidie krijgen. Deze subsidies vullen uw inkomsten op biologische bedrijfsvoering aan. Subsidie is mogelijk als u met andere landbouwers samenwerkt aan natuur- en landschapsbeheer en daarmee de waterkwaliteit en de leefomgeving van dieren verbetert, of bijdraagt aan het klimaat, bijvoorbeeld door minder te bemesten. Dit kan goed aansluiten bij een biologische bedrijfsvoering. 

Download
GLB-kennisvoucher cursus over duurzame landbouw
Download
Kwaliteitsimpuls natuur en landschap (SKNL)
Download
Eco-regeling binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)
Download
Regeling Groenprojecten
Download
Subsidie voor natuur- en landschapsbeheer
toggle

Het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) is een instrument dat een cruciale rol speelt bij het herstel en behoud van biodiversiteit en landschap in Nederland. Hoewel het ANLb op landelijk niveau is opgezet en mede wordt gefinancierd door de Europese Unie, ligt de uitvoering grotendeels in handen van de provincies. Deze decentrale aanpak maakt het mogelijk om maatwerk te leveren dat aansluit bij de specifieke behoeften en omstandigheden van lokale gebieden.
Provincies coördineren de uitvoering van het ANLb door samen te werken met agrarische collectieven – samenwerkingsverbanden van boeren en grondeigenaren – en natuurorganisaties. Zij bepalen binnen de kaders van het landelijk beleid welke leefgebieden en soorten in hun regio prioriteit krijgen. Denk hierbij aan weidevogels, akkervogels, insecten of specifieke natuurtypen. Op basis van deze prioriteiten stellen provincies subsidieprogramma’s op en beoordelen zij welke initiatieven in aanmerking komen voor financiering. De gebiedsgerichte aanpak is een belangrijk kenmerk van het ANLb. Het beleid wordt niet op individuele bedrijven toegepast, maar binnen collectieven die in een bepaald gebied samenwerken aan gezamenlijke doelen. Dit zorgt voor een grotere effectiviteit, omdat maatregelen op elkaar afgestemd worden en meer impact hebben op de biodiversiteit in het hele gebied.

Lees meer over het ANlb