Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Toolbox & documenten

Deze Toolbox is grotendeels gebaseerd op informatie uit belangrijke rapporten die over de afgelopen jaren gepubliceerd zijn over de Basiskwaliteit Natuur. Er is geprobeerd om de belangrijkste bevindingen uit te lichten voor overheden, bedrijven en particulieren. Voor meer informatie is het mogelijk om de voor jou interessante artikelen te bekijken. Onderaan de pagina vind je een begrippenkader over de relevante terminologie van soorten en de begrippen die worden gebruikt.

Meten biodiversiteitsprestaties

De Biodiversiteitsmonitor is een systematiek die het mogelijk maakt de impact en prestaties van individuele agrarische bedrijven op het herstel van de biodiversiteit meetbaar te maken en te monitoren over meerdere jaren. Het principe achter de Biodiversiteitsmonitor is dat er integraal wordt gestuurd op doelen, in plaats van sturen op maatregelen of het verbeteren van het bestaande. Inmiddels zijn er monitoren ontwikkeld voor de melkveehouderij en akkerbouw.

Samen op weg naar duurzame landbouw - BoerenKPI

 

Stapeling van beloningen

Om boeren te stimuleren meer natuurinclusief te produceren zijn extra prikkels nodig. Die prikkels zouden ontwikkeld kunnen worden door beloningen van publieke en private partijen te stapelen. Het rapport stapelen van beloningen voor natuurinclusieve landbouw benadrukt het belang van de samenwerking tussen overheden, marktpartijen en maatschappelijke organisaties om beloningen zoals subsidies, marktvoordelen en maatschappelijke erkenning te combineren. Het doel is een structureel beloningssysteem dat boeren ondersteunt bij de transitie naar duurzame landbouwpraktijken. Het rapport is op het verzooek van het ministerie van Landbouw, Voedselkwaliteit, Visserij en Natuur (LVVN) is dit rapport gewijd aan de economische en juridische aspecten van het stapelen van beloningen.

Stapelen van beloningen voor natuurinclusieve landbouw

Meerkosten biodiversiteitsmaatregelen melkvee- en akkerbouwbedrijven

Veel melkveehouders en akkerbouwers willen bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit. Onzekerheid over de kosten en het terugverdienen daarvan, kan ondernemers echter belemmeren om tot actie over te gaan. Het rapport ‘Meerkosten biodiversiteitsmaatregelen voor melkvee- en akkerbouwbedrijven’ van Wageningen Economic Research (onderdeel van Wageningen University & Research, WUR) geeft een indicatie van de meerkosten voor een meer biodiverse bedrijfsvoering.

Ga naar het rapport

Biodivers boeren kost geld

Hoe kan de natuurwaarde van agrarische gebieden zo versterkt worden dat een landschap weer aantrekkelijk wordt voor insecten en vogels, zonder dat de boer dat merkt in z’n portemonnee? WUR-ecoloog David Kleijn gaat de komende jaren op zoek naar antwoorden op die vraag. “Als we willen dat boeren gaan extensiveren, dan moeten ze daar wel voor gecompenseerd worden.”

Ga naar het rapport

Rentekorting

Verduurzamen is niet alleen goed voor de wereld om ons heen, maar helpt ondernemers ook op de lange termijn financieel beter te presteren. Op de korte termijn vraagt het echter wel investeringen. De Rabobank beloont daarom duurzame melkveehouders met een rentekorting van 0,2%. De inzet van boeren voor biodiversiteit wordt gemeten aan de hand van de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij, ontwikkeld door de Rabobank, het Wereld Natuur Fonds en Friesland Campina.
Sinds 2021 kregen al meer dan 500 melkveehouders die goed scoren op duurzaamheid een rentekorting. Alle melkveehouders met duurzaamheidsscore A en een financiering van meer dan 1 miljoen euro komen in aanmerking voor de korting. Rabobank heeft als doel om de korting ook mogelijk te maken voor andere landbouwsectoren en voor boeren met een financiering van minder dan 1 miljoen euro. Met deze rentekorting geeft Rabobank ondernemers een extra steuntje in de rug om die verduurzaming mogelijk te maken.

 

Kosten en baten van transitie in de melkveehouderij

Steeds meer melkveehouders kiezen voor een vorm van natuurinclusieve landbouw, waarbij er wordt samengewerkt met de natuur en ecosystemen worden hersteld. Dit draagt bij aan de grote opgaven van de landbouw op de thema’s stikstof, klimaat, water en biodiversiteit. Maar biedt natuurinclusieve landbouw ook financieel een duurzame toekomst voor de boer? Wat zijn de kosten en baten van maatregelen zoals het houden van minder koeien per hectare, langer weiden en het verminderen van kunstmest en krachtvoer gebruik? Wij.land en zijn partners proberen antwoorden te geven in de studie “Kosten en baten transitie melkveehouderij”.

Ga naar het rapport