Skip to main content

Biodivers ondernemen uit de startblokken

De biodiversiteit staat wereldwijd ver in het rood. Driekwart van alle plant- en diersoorten wordt in zijn voortbestaan bedreigd. Vanwege de urgentie en de risico’s groeit binnen het bedrijfsleven de aandacht voor biodiversiteitsherstel. Met name de financiële sector haakt aan. 

 

Recente rapporten klinken alarmerend en eensgezind: wereldwijd staat de biodiversiteit onder zware druk. Maar liefst één miljoen soorten is bedreigd, concludeert IPBES, een mondiaal wetenschappelijk biodiversiteitsbureau, vorig jaar. Honderdvijftig experts uit vijftig landen werkten eraan mee. WNF meldt in hun Living Planet report een populatieafname van zestig procent sinds 1970.

De urgentie is hoog, bevestigt Louise Vet, hoogleraar ecologie in Wageningen en tot voor kort directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Ze staat sinds 2018 aan het roer van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, een landelijk initiatief om biodiversiteitsverlies om te buigen naar herstel. Een beweging, noemt ze het. “Vooral grondgebruikers willen we aanzetten tot meer biodiversiteit. In Nederland ligt met name in agrarisch gebied een grote opgave. De maximalisatie van productie gaat daar ten koste van de biodiversiteit.”

 

Lees hier het interview in MilieuMagazine

 

Foto is eigendom van Tennet