Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Samen voor vogels, vlinders en bijen bij Zorggroep Zaanstreek: Een groenere, biodiversere zorgomgeving

Tijdens de Week van de Biodiversiteit zetten we zes initiatieven in het zonnetje die een bijdrage ontvingen uit het Samen voor Biodiversiteit Innovatiefonds. Elk project laat zien hoe groot de impact kan zijn als mensen, organisaties en overheden samenwerken aan natuurherstel. Want biodiversiteit versterken lukt alleen als we het samen doen - en iedereen kan het verschil maken.

Een bijzonder voorbeeld van samenwerking is het project "Samen voor vogels, vlinders en bijen bij Zorggroep Zaanstreek". Deze zorginstelling richt zich op het verbeteren van de groene leefomgeving rondom de zorgcentra Mennistenerf en Pennemes. Door slim gebruik te maken van de bestaande groene ruimtes en deze verder te verrijken, willen zij een biodiversere omgeving creëren voor zowel de bewoners als de natuur.

De eerste stap was het opstellen van een slim plan. De binnentuin van Mennistenerf is al groen, maar biedt nog weinig voedsel en schuilplekken voor vogels en insecten. Samen met een ecoloog, een vogelkenner en een lokale imker is bekeken welke aanpassingen nodig zijn. Inmiddels ligt er een concreet plan en is de hovenier bezig met de planning voor de aanleg van vogel- en insectvriendelijke beplanting, nestkasten en voederstations. De uitvoering hiervan staat gepland voor september.

Ook buiten het eigen terrein komt meer natuur: op een aangrenzend grasveld realiseert gemeente Zaanstad een vogelbosje als onderdeel van een breder biodiversiteitsproject. Zo versterkt het project de groene infrastructuur in de wijk én de verbinding met andere lokale initiatieven.

Samen voor biodiversiteit aan de slag

Bewoners worden actief betrokken bij het project. Er zijn al verschillende activiteiten georganiseerd, zoals een tuinvogeltelling, het rijgen van pindaslingers, een filmvertoning en vogelverhalen. De opkomst is groot: bij elke activiteit doen zo’n dertig tot vijftig bewoners mee. Het bewustzijn groeit zichtbaar – mensen herkennen steeds vaker de vogels in hun eigen tuin.

Hoewel de zichtbare resultaten nog moeten komen, is de impact nu al voelbaar. De bijdrage uit het Innovatiefonds maakte het mogelijk om het plan te ontwikkelen, partners te betrekken en bewoners te activeren. Binnenkort volgt de daadwerkelijke vergroening van het terrein.

Groene blik op de toekomst

De verwachting is dat de biodiversiteit op en rond het terrein van Mennistenerf zal toenemen, en dat bewoners én medewerkers meer bewust zullen genieten van de natuur om hen heen. Door slim gebruik te maken van bestaande groenzones en deze te verrijken met bloemrijke beplanting en voedselbronnen voor vogels en bijen, ontstaat een uitnodigende leefomgeving voor mens en dier.

Het project wordt in september afgerond, maar is tegelijkertijd een nieuw begin. Ook na de uitvoering blijven de zorglocaties aandacht vragen voor biodiversiteit. Niet alleen om te laten zien wat er bereikt is, maar ook om anderen te inspireren. Als groene zorginstellingen willen Pennemes en Mennistenerf een voorbeeld zijn voor andere organisaties die hun leefomgeving groener, gezonder en biodiverser willen maken.