Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Ruimte voor amfibieën en insecten in Voedselbos Elderveld bij Arnhem

Tijdens de Week van de Biodiversiteit zetten we zes initiatieven in het zonnetje die een bijdrage ontvingen uit het Samen voor Biodiversiteit Innovatiefonds. Elk project laat zien hoe groot de impact kan zijn als mensen, organisaties en overheden samenwerken aan natuurherstel. Want biodiversiteit versterken lukt alleen als we het samen doen - en iedereen kan het verschil maken.

Voedselbos Elderveld in Arnhem is zo’n initiatief. Dit project heeft, dankzij de bijdrage uit het Innovatiefonds, de aanleg van een amfibieënpoel mogelijk gemaakt. In mei 2024 werd de eerste stap gezet met de graafwerkzaamheden, die inmiddels in volle gang zijn. De poel, die wordt aangelegd op een voormalig akkerland, zal niet alleen een waardevolle schuilplek bieden voor amfibieën, maar ook het lokale ecosysteem verrijken met nieuw, stilstaand water.

Het proces van de aanleg is zorgvuldig afgestemd op de bestaande omstandigheden. De bovenste laag van de grond is voorzichtig afgegraven en apart gelegd om het bodemleven te beschermen. Dit zorgt ervoor dat de poel een gezond en divers bodemleven kan ontwikkelen, wat cruciaal is voor de groei van flora en fauna. De poel wordt 2,5 meter diep, met een glooiende oever die amfibieën, zoals kikkers en salamanders, toegang biedt tot het water.

De samenwerking met de gemeente Arnhem heeft ook bijgedragen aan het project. In het kader van een proef maken ze bokashi van bladafval, dat gebruikt wordt om de bodem te voeden en te herstellen. Dit helpt het herstelproces te versnellen, zodat tegen het najaar de notenbomen, die niet tegen natte voeten kunnen, kunnen worden geplant aan de noordkant van de poel. De innovatieve inzet van Maaskeien om de waterstroom te reguleren en schuilplaatsen voor amfibieën te creëren, maakt de poel niet alleen een uniek natuurproject, maar ook een aantrekkelijke plek voor ecologische educatie en monitoring.

Impact op de biodiversiteit

De aanleg van de poel draagt op verschillende manieren bij aan de biodiversiteit. Het creëert een ideale habitat voor amfibieën en andere waterdieren, die profiteren van het stilstaande water met variabele dieptes en een veilige glooiende oever. Dit wordt verder ondersteund door de toevoeging van diverse water- en oeverplanten, die ook andere diersoorten aantrekken en het ecosysteem versterken. Het project draagt bij aan het herstel van de lokale biodiversiteit en biedt een waardevolle educatieve kans voor de gemeenschap.

De Toekomst: Oproep tot Meedoen

Voedselbos Elderveld nodigt iedereen uit om bij te dragen aan de voortgang van het project. De aanleg van de poel is slechts de eerste stap, met plannen voor het aanplanten van bomen en struiken, het plaatsen van een vlonder voor educatie en het aanleggen van informatieborden. Vrijwilligers zijn altijd welkom, of het nu gaat om zware klussen, zoals het kruien van bokashi, of kleinere taken, zoals het aanplanten van flora. Het project is een echte community-activiteit waar iedereen kan bijdragen aan het herstel van de biodiversiteit.