Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Texel in Bloei: dankzij perceeladopties én een flinke uitbreiding bloemenveld

Tijdens de Week van de Biodiversiteit zetten we zes initiatieven in het zonnetje die een bijdrage ontvingen uit het Samen voor Biodiversiteit Innovatiefonds. Elk project laat zien hoe groot de impact kan zijn als mensen, organisaties en overheden samenwerken aan natuurherstel. Want biodiversiteit versterken lukt alleen als we het samen doen - en iedereen kan het verschil maken.

Een kleurrijk voorbeeld van zo’n initiatief vinden we op Texel: het project Adopteer een vierkante meter bloemen en zet Texel in bloei! van Texel Farm/Bloemrijk Texel. Met steun uit het Innovatiefonds kon het inheemse bloemenveld worden uitgebreid van 5.000 naar maar liefst 25.000 vierkante meter. Daarmee is het hele perceel nu in gebruik voor natuurherstel – in plaats van deels gangbare verhuur.

Een boost voor biodiversiteit op het eiland

Het project kreeg dankzij het fonds de ruimte om kostbaar inheems zaaizaad aan te schaffen. Ook is er een vaste plantentuin gerealiseerd, die in het voorjaar van 2025 tot bloei komt. De eerste planten staan al stevig in de grond, en binnen enkele weken zal het hele veld volop bloeien.

Deze vergroening is bedoeld als blijvende impuls voor de biodiversiteit op Texel. Insecten vinden hier een veilige habitat, planten kunnen hun zaden verspreiden, en bezoekers kunnen het veld beleven via wandelpaden met informatieborden.

Geen commercieel belang – alleen natuur

Een belangrijke kracht van het project is dat er geen commercieel belang zit achter honing- of zadenproductie. Onderhoud wordt gefinancierd via adopties van vierkante meters – die ook bijdragen aan bewustwording en betrokkenheid. “Voor minimaal tien jaar bouwen we hier aan een ecosysteem waar flora en fauna de ruimte krijgen, en mensen kunnen leren en genieten,” aldus initiatiefnemer Vincent Lap.

Wat staat er nog op de planning?

De vaste plantentuin wordt de komende maanden goed onderhouden. Daarnaast wordt het veld gefaseerd ingezaaid en gemaaid. Er komt een wandelroute met bordjes die het verhaal van het project vertellen. Ook zijn er rondleidingen en open velddagen, zodat Texelaars én toeristen zelf kunnen zien hoe je samen biodiversiteit tot bloei brengt.

Wil je meer weten of een vierkante meter adopteren? Kijk op: https://www.bloemrijktexel.nl/nl/