Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Diezerhof vergroent: van dor grasveld naar levendige stadsoase

Tijdens de Week van de Biodiversiteit zetten we zes initiatieven in het zonnetje die een bijdrage ontvingen uit het Samen voor Biodiversiteit Innovatiefonds. Elk project laat zien hoe groot de impact kan zijn als mensen, organisaties en overheden samenwerken aan natuurherstel. Want biodiversiteit versterken lukt alleen als we het samen doen - en iedereen kan het verschil maken.

In Zwolle bundelden bewoners van de wijk Diezerhof hun krachten om het verschil te maken. Wat begon met irritatie over dor gras op zanderige bouwgrond groeide uit tot een ambitieus buurtinitiatief met biodiversiteit, klimaatadaptatie én sociale cohesie in de hoofdrol.

In 2019 werden 46 woningen opgeleverd aan onder meer de Van Ummenstraat en Radewijnsstraat, met daaraan gekoppeld gezamenlijk eigendom van de omliggende groenstroken. Al snel bleek het gras weinig toekomstbestendig: het droogde snel uit en bood geen ecologische of sociale meerwaarde. Bewoners richtten een groencommissie op, startten met kleine acties, en werkten in 2023 toe naar een groots plan: het omvormen van 1.000 m² gazon tot een biodiverse stadsoase.

Groen als antwoord op klimaatverandering én eenzaamheid

Diezerhof is niet alleen vergroend vanwege biodiversiteit, maar ook vanwege de gevolgen van klimaatverandering. Hitte, droogte en wateroverlast maken ook hier impact. Door inheemse, diepwortelende beplanting aan te leggen, wordt de wijk weerbaarder tegen extremen én aantrekkelijker voor insecten, vogels en kleine zoogdieren.

Tegelijk nodigt het nieuwe groen uit tot ontmoeting. De stroken veranderen in speel- en verblijfplekken waar buren elkaar beter leren kennen, kinderen spelen en kennis gedeeld wordt. Door zelf de schop in de grond te zetten tijdens plantdagen, ervaren bewoners dat vergroening ook verbindt.

Een breed gesteund initiatief

De plannen kregen een flinke impuls dankzij het programma Natuur voor Elkaar van provincie Overijssel. In een natuuratelier ontwikkelden bewoners samen met experts het nieuwe ontwerp voor de groenstroken, met aandacht voor biodiversiteit, bodemverbetering en waterbeheer.

Dankzij bijdragen van meerdere fondsen – waaronder het Samen voor Biodiversiteit Innovatiefonds, Cultuurfonds Overijssel, Postcode Loterij Buurtfonds, Trees for All en de gemeente Zwolle – kon het ontwerp begin 2025 gerealiseerd worden in samenwerking met SIGHT Landscaping.

Een wijk die blijft groeien

Het project stopt niet bij aanplant. De bewoners blijven zelf verantwoordelijk voor het beheer, waarbij kennisdeling en betrokkenheid centraal staan. Er zijn workshops, egelhuisjes gebouwd en er komt een duurzame watervoorziening.

Diezerhof laat zien hoe je ook als particuliere grondeigenaar een groen verschil kunt maken. Het is een voorbeeld voor andere stadswijken, waarin bewoners samen kunnen bouwen aan een klimaatbestendige, biodiverse en sociale leefomgeving.