Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Voor- en achtertuinproject brengt biodiversiteit tot bloei in Boekel

Tijdens de Week van de Biodiversiteit zetten we zes initiatieven in het zonnetje die een bijdrage ontvingen uit het Samen voor Biodiversiteit Innovatiefonds. Elk project laat zien hoe groot de impact kan zijn als mensen, organisaties en overheden samenwerken aan natuurherstel. Want biodiversiteit versterken lukt alleen als we het samen doen - en iedereen kan het verschil maken.

Een inspirerend voorbeeld vinden we in Noord-Brabant, waar volkstuinvereniging d’Heuverij met een breed samenwerkingsverband werkt aan een groene zone vol biodiversiteit: het project Voor- en achtertuin.

Van volkstuincomplex naar biodivers natuurgebied

Met steun van het Innovatiefonds en partners zoals de gemeente Boekel, Stichting Voedselbossen Boekel en Stichting Den Eik is het volkstuincomplex in korte tijd verrijkt met tientallen oude fruitrassen, hoogstambomen en een grote diversiteit aan voedselstruiken. Zo ontstaat er een groene zone die niet alleen voedsel oplevert voor mensen, maar ook een thuis biedt aan vogels, zoogdieren en insecten.

Langs de randen van het terrein zijn wandelpaden aangelegd, zodat bezoekers de groene rijkdom van dichtbij kunnen ervaren. En dankzij de bijdrage van Stichting Den Eik komt er binnenkort een informatiepaviljoentje met QR-codes die vertellen over het project, de ambities en wat er al gerealiseerd is.

Vijvers in plaats van een sloot

Het plan om een sloot aan te leggen bleek vanwege de lage grondwaterstand niet haalbaar. Maar dat weerhield de initiatiefnemers er niet van om toch ruimte te maken voor water: inmiddels zijn twee vijvers gerealiseerd, met de eerste groene kikkers al als bewoners. De komende tijd wordt het aantal vijvers nog uitgebreid. Water trekt leven aan, en dat is precies waar het project op inzet.

Groene groei en gestructureerde verwildering

Nu het voorjaar is begonnen, zijn de tuinders volop bezig met zaaien, stekken, verspenen en verplanten. Met als doel: een soort gestructureerde verwildering – waarin natuurlijke ogende biodiversiteit samengaat met bewuste keuzes voor soorten die de natuur versterken.

Vanaf half mei krijgt de natuur de rust om te groeien en te bloeien. In het najaar worden de werkzaamheden weer hervat met nieuwe aanplant en inrichting.

Met dit project ontstaat in Boekel een biodiverse plek die niet alleen natuurwaarde toevoegt, maar ook mensen uitnodigt om te kijken, te leren en te genieten.