Skip to main content

Videoserie Innovatiefonds: op bezoek bij project Bruisende Bedrijventerreinen

Op de foto: Daan Bleichrodt, initiatiefnemer van het project Bruisende Bedrijventerreinen

Bedrijventerreinen die een boost geven aan de biodiversiteit én een fijnere groene werkplek creëren, dat is het doel van het project Bruisende Bedrijventerreinen. Vanaf september 2020 hebben ze 2.000 vierkante meter van het bedrijventerrein omgetoverd tot Tiny Forest, compleet met bloemenweides, buitenwerkplekken en zelfs een Forest Therapy Trail. Alles om de werknemer meer met de natuur te verbinden en tegelijkertijd verstening tegen te gaan. Voor de toekomst staan er nog een aantal activiteiten voor de werknemers op de planning. En natuurlijk zullen deze in de kersverse natuur van het bedrijf plaatsvinden.

Het project ontving in 2020 een financiële bijdrage uit ons ‘Samen voor Biodiversiteit’ Innovatiefonds. Het Innovatiefonds stimuleert samenwerkingen tussen burgers en andere grondgebruikers zoals boeren, terreinbeherende organisaties en (lokale) overheden om de biodiversiteit te versterken. Dankzij deze bijdrage kan het projectteam aan de slag met het herstellen van de lokale biodiversiteit.

Motiveren met natuur

Initiatiefnemer Daan Bleichrodt is al van jongs af aan omringd door de natuur. Zijn droom is dan ook om deze beleving te delen met anderen en de natuur te beschermen. "Als je bedrijven kan helpen om hun terrein te vergroenen dan geef je een enorme boost aan de biodiversiteit én je maakt het fijner voor werknemers". Het bedrijventerrein Van der Zeelaan in Wapenveld is tijdens het project omgetoverd tot een oase van groen. Zo is er samenwerking met het bedrijf Leadax BV nu een bos op het terrein aangelegd met verschillende mircoklimaten. Dit zorgt voor een hogere biodiversiteit.

Voor bedrijven in Nederland ligt er nog een grote kans op het gebied van biodiversiteit. "Veelal zijn die terreinen heel grijs en versteend ingericht, dus er ligt een enorme potentie om daar natuur aan te leggen." aldus Daan Bleichrodt. Alleen al pauze kunnen houden in een groene omgeving helpt om stress te verlagen en aandacht te herstellen. Voor bedrijven is het dus van enorme waarde om een groene werkplek te hebben.

 

Videoserie Innovatiefonds

Het komende jaar gaan we op bezoek bij alle projecten die worden gesteund door het Innovatiefonds. Zo brengen we in beeld wat er gebeurt op het gebied van biodiversiteitsherstel en inspireren we anderen om ook aan de slag te gaan.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over dit inspirerende project? Neem dan contact op met Daan Bleichrodt via d.bleichrodt@ivn.nl of 06 15 52 91 61.