Thema's
Waar richten we ons op
Waar richten we ons op
Thema
Langs de Nederlandse infrastructuur ligt een enorme potentie om biodiversiteit te bevorderen en te herstellen. Denk hierbij aan terreinen langs spoorlijnen, (snel)wegen, kanalen en waterwegen, rondom hoogspanningsstations en bermen. Om hier meer biodiversiteit te realiseren, werken we in InfraNatuur samen in projecten, zijn toolboxen voor aanbestedingen en businesscases ontwikkeld én hebben we biodiversiteit op de agenda van de meeste netbeheerders gezet. Onze ambitie is om de opgedane kennis verder te delen, elkaar te inspireren en te werken aan herstel in gezamenlijke projecten.
Deze activiteiten worden uitgevoerd en afgestemd in de werkgroep InfraNatuur waarin onderstaande vertegenwoordigers van onze partners deelnemen.
Voor biodiversiteitsherstel zijn kennis, tools en voorbeeldprojecten in kaart gebracht. Deze kennis is te vinden op de website Toolbox voor Biodiversiteit. Hier vind je onder andere dossiers over bouwen voor biodiversiteit en het vergroenen van de openbare ruimte.
Heb je vragen over dit thema? Neem dan contact op met Albert Vliegenthart via albert.vliegenthart@vlinderstichting.nl of met Johanneke Bleijenberg via johanneke.bleijenberg@samenvoorbiodiversiteit.nl
Ben je benieuwd of partnerschap iets voor jouw organisatie is? Lees dan de brochure over wat partnerschap inhoudt.
Groene Netten is een samenwerkingsverband tussen acht infrastructuurbeheerders in Nederland: Alliander, Enexis, Gasunie, KPN, ProRail, Rijkswaterstaat, Stedin en Tennet. Groene Netten heeft een unieke positie en de potentie om een landelijke Ecologische Hoofd Infrastructuur (EHI) te vormen door het verbinden van de vele Groene Netten-locaties en -gronden. Het gezamenlijke areaal van bijna 1000km2 kan in potentie een enorme rol spelen in het natuurherstel in Nederland.
Het wetenschappelijk instituut voor de biodiversiteit Naturalis en de Vlinderstichting helpen Groene Netten middels een kansenkaart inzichtelijk te maken waar de grootste kansen liggen op het areaal om de biodiversiteit te versterken. De kansen worden in kaart gebracht door informatie vanuit de Groene Netten- partijen slim te combineren met biodiversiteitsdata voor heel Nederland. Op basis van ecologische modellering, kan voor elke geselecteerde locatie op de kansenkaart een overzicht gemaakt worden van de kansen voor biodiversiteit. Dit moet resulteren in concrete projecten en het toepassen van ecologisch beheer op landelijke schaal.
Contact: Daan Helming (Stedin)
De 21 verschillende waterschappen maken deel uit van het Team Biodiversiteit van de waterschappen. Vanuit dit team is het idee voor een Blauwgroen netwerk ontstaan. Waterschappen kunnen een unieke positie innemen. Want watergangen en dijken doorkruisen immers heel Nederland en zijn bij uitstek geschikt om de versnipperde natuur in ons land met elkaar te verbinden.
Het koppelen van dit netwerk met Natura 2000 gebieden, het NNN en eigendommen van bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, agrariërs en terreinbeherende organisaties maakt het effect op het herstel van de biodiversiteit aanmerkelijk groter. Dat is waar de waterschappen voor gaan. Denk aan bloemrijke dijken, vispassages, natuurinclusieve AWZI-terreinen en gemalen, natuurlijke waterbergingen en natuurvriendelijke oevers.
Ga naar Standpuntenfolder 2020 van de Unie van Waterschappen
Contact: Hesper Schutte (Programmamanager Versterking Biodiversiteit, Procesleider Natuur & Milieu)
NatuurBouwers is een samenwerkingsverband van aannemers en ingenieursbureaus die actief zijn in de civiele bouw. Het doel van de NatuurBouwers is om draagvlak te creëren (intern en extern) voor het belang van biodiversiteit en natuurinclusief werken. Dit wordt onder andere gedaan door kennisdeling, inspireren door het verzamelen, maken en delen van succesverhalen en het verankeren van biodiversiteit in de werkcultuur door het ontwikkelen van tools en handreikingen.
Contact: Nora Thierry (Projectleider bij De Vlinderstichting)
Voor de biodiversiteit en verkeersveiligheid in Nederland is het belangrijk dat bestaande en nieuwe kennis over ontsnippering wordt uitgewisseld en (verder) ontwikkeld. Daarom is in 2018 de Community of Practice Ontsnippering (CoP) opgericht. De CoP bestaat uit organisaties in de zogenoemde Gouden Driehoek: overheden, markt en kennisinstellingen. Inmiddels zijn meer dan 30 organisaties lid van de CoP.
De CoP Ontsnippering wil bestaande en nieuwe kennis over ontsnippering binnen het platform uitwisselen en deze kennis archiveren en beschikbaar stellen. Ook wil de CoP Ontsnippering kennisontwikkeling stimuleren door verschillende organisaties en professionals aan elkaar te verbinden. Hiertoe organiseren bijeenkomsten (ong. 2 keer per jaar) en brengen we deelnemers met elkaar in verbinding. De website van CoP Ontsnippering speelt een prominente rol door het aanbieden van nieuwsberichten, onderzoeken en het archief van het MJPO. De inhoud wordt aangeleverd door de deelnemers aan de CoP.
Contact: via informatie-emailadres of Adam Hofland (Rijkswaterstaat)