55 organisaties overhandigen manifest en strijden samen voor gezonde grond

21 ouders en hun baby’s vragen op 21 maart aandacht voor een vruchtbare bodem voor onze toekomstige generaties

 

De lente begint vandaag; een periode die in het teken staat van nieuw leven, groener wordende bomen en bloeiende bloemen. Deze lente gaat ook de nieuwe regeerperiode van start en daarin mag meer oog zijn voor onze bodem. Onze bodem? Ja, want dat is de basis van ons bestaan, ons voedselsysteem, onze gezondheid en ons welzijn. Gisteren verzamelden zich daarom 55 organisaties (waaronder JustDiggitWij.landHerenboerenJonge Klimaatbeweging en Bodemzicht), bestaande uit veranderaars, boerenorganisaties en milieuorganisaties, om de noodklok te luiden en aandacht te vragen voor het belang van de bodem. We leven namelijk in het laatste decennium waarin we met elkaar het tij kunnen keren ten gunste van het klimaat, de natuur, de biodiversiteit en een gezonde basis voor onszelf en de generaties na ons. Daarom staan we samen voor grond. 

Ga naar het manifest

 

In balans met de natuur

Willen we in balans leven met de natuur, dan zullen we op een andere, gezondere en verantwoordelijke manier moeten omgaan met de bodem. Als wij ons gedragen als bondgenoten van de bodem, wordt de bodem onze grootste bondgenoot: een gezonde en vitale bodem levert ons gezond voedsel, houdt water vast en filtert het, slaat CO2 op en bevordert biodiversiteit. “Zonder vitale bodem hebben we geen gezonde landbouw, en zonder landbouw hebben we geen voedsel. Zonder gezond voedsel, geen gezonde mensen. Zo simpel is het. Het is dus essentieel dat onze regering mee helpt en met ons zorgt dat grond betaalbaar en toegankelijk wordt, zodat boeren goed voor de bodem kunnen zorgen,” aldus Danielle de Nie, bodemkundige, medeoprichter Aardpeer en directeur Wij.land.

 

Manifest voor onze toekomstige generaties

Om de regering het belang in te laten zien van een vruchtbare en vitale bodem voor onze toekomstige generaties is gekozen om vandaag, op 21 maart 2021, met 21 ouders en hun baby’s op een positieve manier de noodklok te luiden. De 55 organisaties die het manifest onderschrijven, waaronder AardpeerDecade of ActionCaring FarmersUrgenda en Climate Cleanup, boden dit ter plekke aan Michel Scholte, de onlangs verkozen Minister van de Nieuwe Economie. “Het is nu tijd voor oplossingen. Deze organisaties zetten zich dagelijks in om onze bodem te regenereren en weer gezond en vitaal te maken, zodat wij in Nederland gezond voedsel kunnen blijven produceren en werken aan een gezond leefklimaat waarin economie en ecologie samenwerken. Ik roep onze nieuw te vormen regering op zich hard te maken voor betaalbare landbouwgrond, zodat een boer kan investeren in natuur en klimaat en zelf een eerlijke prijs krijgt.” De organisaties vragen de nieuwe volksvertegenwoordigers, leiders en beleidmakers van Nederland om zich bij hen aan te sluiten, mee te helpen en bondgenoten van de bodem te worden door mee te werken aan een gezonde en vitale bodem en betaalbare toegang tot grond.

 

Lees hier de belangrijkste punten van het manifest:
- De toekomst van de komende generaties is afhankelijk van een gezonde en vitale bodem. Die vitaliteit staat zwaar onder druk en daarom moeten we nu handelen.
- Stel bij ieder te nemen besluit het belang van de bodem voor de komende generaties centraal en denk vanuit hun perspectief. Werk aan een gezonde bodem, een gezonde economie, gezonde voeding en een verbonden gemeenschap.
- Stel de beheerders van onze grond, de landbouwers in staat om de bodem op een manier te beheren die het leven ondersteunt en de vitaliteit van de bodem herstelt en verrijkt, in samenwerking met de natuur, zonder haar te verarmen en te vernietigen.
- Doe met ons mee met beleid dat zorgt voor betaalbare toegang tot grond voor boeren en voedselgemeenschappen, nu en in de toekomst. Stel zo ook de toekomst van de boerende generaties veilig, zonder noodzaak om te intensiveren en schaal te vergroten.

Deze organisaties ondertekenden de petitie tot nu toe: Aardemakers, Aardpeer, Avalon, BD-Vereniging, Bionext, Bodemzicht, Caring Farmers, Climate Cleanup, Climate Farmers, Commonland, CSA Netwerk, De Aanzet, De Buitenbrigade, De Voedselwerkplaats, Decade of Action, Deltaplan Biodiversiteitsherstel, Demeter, EarthToday, Economy Transformers, Federatie Agro-ecologische Boeren, Groen Geluk, Grond van Bestaan, Herenboeren NL, Het Eetschap, Initiatief Bewust Bodemgebruik, IUCN NL, IVN, Jonge Klimaatbeweging, Just Diggit, Kening, Land van Ons, LandschappenNL, Louis Bolk Instituut, Milieudefensie, MVO Nederland, Naturalis Biodiversity Center, Natuur & Milieufederaties, NL Greenlabel, ReNature, Slow Food Youth Network, Stichting BD Grondbeheer, Symphony of Soils, The Pollinators, Toekomstboeren, Transitiecoalitie Voedsel, Triodos Regenerative Money Centre, Urgenda, Veerhuis, Wij.land.

 

Doe ook mee

Doe ook mee en onderschrijf het manifest op www.aardpeer.nl/samenvoorgrond-manifest