Skip to main content

Update project Innovatiefonds: Salland Biodivers

Biodiversiteit in Salland versterkt met aangelegde glooiing: ‘Een eenvoudig idee dat heel mooi kan uitpakken’


Graaf honderd vierkante meter grond af en laat de afgegraven grond naast het gat liggen. Wat je daarmee creëert? Een microklimaat. Met hoog en droog en laag en nat. Ideaal voor de biodiversiteit. Met dit idee heeft een groep inwoners van Broekland, aangevoerd door hovenier Guus Schutte, 25.000 euro binnengeharkt, om op 35 plekken dit soort glooiingen aan te brengen in Raalte en Olst-Wijhe.

Het lokale biodiversiteitsplan ontstond bij de werkgroep Heel Broekland Bloeit. Deze groep vrijwilligers zaait sinds een paar jaar bloemenzaad in op akkers en andere percelen in Broekland en omgeving. Vorig jaar heeft Heel Broekland Bloeit 14.000 vierkante meter ingezaaid.  Maar de groep groene vrijwilligers wilde ook iets voor de lange termijn doen, en kwam zodoende bij hovenier Guus Schutte terecht, die in het buitengebied van Wijhe, vlakbij Broekland, woont. ,,Ze vroegen mij of ik mee wilde denken over een plan waarmee we geld via de Samen voor Biodiversiteitsprijs konden binnenhalen. Het plan is eigenlijk heel simpel: we willen glooiingen terugbrengen of versterken in het landschap.”

Project Salland Biodivers is één van de 8 projecten die een financiële bijdrage ontving uit ons ‘Samen voor Biodiversiteit’ Innovatiefonds. Het Innovatiefonds stimuleert samenwerkingen tussen burgers en andere grondgebruikers zoals boeren, terreinbeherende organisaties en (lokale) overheden om de biodiversiteit te versterken. Dankzij deze bijdrage kan het projectteam aan de slag met het herstellen van de lokale biodiversiteit.

De kracht van eenvoud

De hovenier uit Wijhe legt uit hoe ze glooiingen gaan maken. ,,Het is heel simpel: we graven een groot gat uit, van minimaal tien bij tien meter en één tot anderhalve meter diep. De afgegraven grond laat je naast dat gat liggen. Zo creëer je een microklimaat op honderd vierkante meter, met hoog en droog, laag en nat, zon en schaduw. Het is een eenvoudig idee dat heel mooi kan uitpakken.”


Veel verdwenen met schaalvergroting

Het is volgens Schutte nodig om de biodiversiteit een handje te helpen, ook al oogt het Sallandse land groen. ,,Vroeger had je veel meer bosschages en bospercelen. Dat is met de schaalvergroting van de dorpen in de jaren '70, '80 en '90 deels verdwenen. Bosschages en bos zorgden voor meer biodiversiteit. Die betere biodiversiteit willen we weer terugbrengen.”

 

Nergens dezelfde glooiing

Inmiddels hebben zestien mensen aangegeven dat ze wel een aangelegde glooiing op hun land willen. Afhankelijk van de beschikbare grond (er moet wel minstens honderd vierkante meter afgegraven kunnen worden), de wensen van de grondeigenaar en de locatie, wordt een plan gemaakt. Schutte: ,,Het wordt nergens hetzelfde. Om de beginnen is de grond niet overal in de gemeente Raalte en Olst-Wijhe hetzelfde, alleen dat betekent al dat er maatwerk nodig is. En de wensen van de grondeigenaar zijn ook belangrijk. Willen ze dat we de glooiing inzaaien met bloemen? Of een kruidenmengsel? Welke diervriendelijke bomen en struiken moeten er komen? Er is veel mogelijk.”

Met de 25.000 euro die Heel Broekland Bloeit heeft gekregen voor het plan dat onder de naam ‘Salland biodivers’ is ingediend, kunnen de vrijwilligers op ongeveer 35 plekken een biodiverse glooiing aanbrengen. ,,We zijn heel blij mee met dit geld. Dit gaat echt bijdragen aan de biodiversiteit”, jubelt Schutte.

 

Bron tekst: AD
Bron foto: FOTO HISSINK